Monday, March 4, 2013

Értékek


Mikor ezt a témát kaptam, kicsit meggyűlt a bajom vele. Mit is írhatnék egy rövid bejegyzésbe olyasvalamiről, ami mindenki életét átöleli napi szinten és az élet minden területén jelen van? Két lehetőség közül választhattam: Vagy lebontom és egy résztémát emelek ki, vagy mélységeket nélkülözve nagyvonalakban a téma felületét kaparásszam virtuális tollammal. A következő sorokban próbáltam az értékrend fogalmát boncolgatni kicsit.

Szerintem jelenleg ez a fogalom az, ami a legszélesebb skálán mozog és talán legjobban tükrözi társadalmunk különbségeit is. Továbbá talán a legszorosabban kapcsolódik az emberi intelligenciához, tükrözi az ember által múltban megélt eseményeket és gondolkodásmódot.
Az értékek rendszerszerűen szerveződnek, ami azt is jelenti, hogy az egyik érték preferálása egy másik érték alacsonyabbra értékelésével jár. Az értékek nem puszta leképezései szükségleteinknek vagy érdekeinknek. Lehetnek érdekeinkkel szembenálló értékeink is. A dolgok emberi viszonyok által válnak értékké. Néhány szélsőséges példa: Elég csak belegondolni, hogy egy éhező afrikai törzsnek a legnagyobb értéket az étel jelenti, még egy gazdag milliárdos olajsejk a legújabb Lamborghini model után sóvárog, az utolsó stádiumban lévő rákos beteg ,pedig mindent odaadna az egészségéért. A hiányt mindegyik fél ugyanúgy éli meg, az értékek közt viszont végletekig eltérő különbségek lehetnek.


A harmadik eset már előre vetítette azt a teátrális, álszent válaszadást, amit a kérdőíves megkérdezések adnak. Hogy miért?
Az egyik legnagyobb - MTA által végzett – felmérés 2012-es eredményeit vizsgálva az értékek rangsorolásáról : a sikeresség, az elismertségigény, az anyagi jólét, a kockázatvállalás, a kihívások keresése, az újdonság és a változatosság tartósan a lista végén szerepelnek, miként a hierarchiához kapcsolódó értékek, így a dominanciaigény, a szabálykövetés tartósan népszerűtlenek. A legfontosabb értékek a biztonság, a környezetvédelem és az emberi kapcsolatok. Viszont az utóbbi évtizedben előrébb kerültek az emberi kapcsolatok és a hedonizmus is. Ez egy tökéletes társadalom képét mutatná, azonban a gyakorlati példák teljesen ellent mondanak ezeknek.

Hány törekvő, a sikerességért mindenkit eltipró munkatársat ismerünk? 
Hány ember van a környezetünkbe, aki pénzért mindenre képes lenne? 
Hány szomszédunk, rokonunk van, aki mindenféle toleranciát nélkülöz?
Hány ismeretlen lök félre a metron villamoson, engedi az arcunkba az ajtót, tolakszik a sorban?


A hipokrita, tévhitben élő emberekért nem kell messzire mennünk, ezen viszont csak MI vagyunk képesek változtatni és a papírra leírt szép szavakat, a gyakorlatban is alátámasztott igazságokká formálni. .

4 comments:

  1. Szerintem nagyon nehéz az értékekről felmérést végezni, hiszen befolyásol mindenkit a környezete, az aktuális trendek mint például a környezettudatosság és az egészséges életmód, stb... valószínűleg a kérdőív kitöltésekor az emberek nem őszinték sajnos még önmagukkal szemben sem, nem hajlandóak beismerni, hogy mik is számukra a legfontosabb értékek. De az szerintem valóban érdekes tény, hogy az értékek folyamatosan változnak, nincs egy állandó ranglista, hogy mi a jó meg mi a rossz.

    ReplyDelete
  2. Igen érdekes téma.Ahány ember annyi szokás/érték.. :)
    Joker elég nagy egyéniség..jó a képválasztás! :)

    ReplyDelete
  3. Hányszor elfog az irigység amikor meglátom, hogy egyes emberek milyen "jól" élnek, mi mindent megengedhetnek maguknak, hány helyre elutazhatnak, mennyi szabadidejük van...aztán belegondolok, hogy ezek az illetők valószínűleg soha nem dolgoztak meg mindezekért, minden az ölükbe hullott, jó helyre születtek...Én talán nem vehetek magamnak márkás cipőket és ruhákat minden hónapban, vagy nem jutok el külföldre nyaralni, de legalább képes vagyok ÉRTÉKELNI azt amim van, mert tudom, hogy azért megdolgoztam! És ez jó érzés tud lenni :)

    ReplyDelete
  4. Teljesen igazad van Évi. Az a legelszomorítóbb amikor látom, hogy az illetőnek mindene megvan, valóban mindenhova elutazhat, de basszus minek? Ha egyszer nem okoz neki boldogságot? Ha az az utazás, vagy az a méregdrága kiegészítő semmi de semmi jót nem jelent az illetőnek?

    ReplyDelete